xalandrinews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρίστη Αγαπητού: «Δεν μπορώ να μένω αμέτοχη βλέποντας το Χαλάνδρι μας να υποβαθμίζεται»

Κοινοποίηση

Κρίστη Αγαπητού: «Δεν μπορώ να μένω αμέτοχη βλέποντας το Χαλάνδρι μας να υποβαθμίζεται»

Η Κρίστη Αγαπητού είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» και διεκδικεί την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023- Κρίστη Αγαπητού: Συνέντευξη με την υποψήφια δήμαρχο Χαλανδρίου με τον συνδυασμό «Αγαπάμε το Χαλάνδρι»

ΗΚρίστη Αγαπητού δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου και να γίνει η νέα δήμαρχος της πόλης, αν σε λίγες ημέρες οι πολίτες τής εμπιστευτούν το μέλλον της περιοχής. Με σχέδιο, όραμα και αγάπη για την περιοχή, η υποψήφια δήμαρχος μιλά για την εικόνα που δίνει το Χαλάνδρι σήμερα, αλλά και την απόφασή της να ηγηθεί του συνδυασμού «Αγαπάμε το Χαλάνδρι».

«Το Χαλάνδρι είναι κομμάτι της ζωής μας. Κανείς από εμάς δεν είναι περαστικός. Το αγαπάμε γιατί εδώ είναι οι γειτονιές που μεγαλώσαμε, είναι οι αναμνήσεις μας, οι πρώτες μας φιλίες. Το αγαπάμε, γιατί εδώ κάνουμε όνειρα για τη ζωή μας, για τα παιδιά μας. Και ακριβώς επειδή το αγαπάμε δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στα δύσκολα. Τώρα που όλοι συνειδητοποιούμε μια αργή αλλά σταθερή υποβάθμιση της πόλης μας είναι ώρα να κάνουμε την αγάπη μας δράση».

Η υποψήφια δήμαρχος είναι γέννημα θρέμμα Χαλανδριώτισσα. Εκεί έχει ζήσει τα παιδικά της χρόνια και εκεί συνεχίζει να μένει με την οικογένειά της. «Νοιάζομαι για το παρόν και το μέλλον της πόλης μου, νιώθω την ανάγκη να την υπηρετήσω για να προστατέψουμε όσα την κάνουν ξεχωριστή, για να δώσουμε περισσότερη αξία στην καθημερινότητά μας» εξηγεί η Κρίστη Αγαπητού, που ετοιμάζεται να βρεθεί σε έναν διαφορετικό χώρο από αυτό των αμφιθεάτρων του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο οποίο διδάσκει τα τελευταία χρόνια. «Όσο και αν η “αρένα” των δημοτικών συμβουλίων είναι απαιτητική, τα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα είναι μια καθημερινή πρόκληση. Οι φοιτητές, ως νέοι άνθρωποι αμφισβητούν -ευτυχώς- τα πάντα, πρέπει να τους ακούσεις, να τους κερδίσεις ως κοινό, ώστε τέλος μαζί να παράγετε γνώση για αυτούς και για την κοινωνία. Νομίζω ότι η συναναστροφή μου με αυτό το νέο και δυναμικό κοινό έχει παίξει έναν ρόλο στη διάθεσή μου για ενεργή συμμετοχή στα κοινά».

Κρίστη Αγαπητού: Γιατί είμαι υποψήφια δήμαρχος
Έχουν περάσει 12 χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Χαλάνδρι. Μετά το τέλος της θητείας της, η Κρίστη Αγαπητού επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Γιατί, όμως, αποφάσισε τώρα να είναι υποψήφια δήμαρχος στην πόλη; «Γιατί δεν μπορώ να μένω αμέτοχη, βλέποντας το Χαλάνδρι μας να υποβαθμίζεται. Γιατί δεν θέλω να συμβιβαστώ με μια σειρά από προβλήματα, που δυσκολεύουν τη ζωή μας στην πόλη: την ανυπαρξία πεζοδρομίων, το δράμα της έλλειψης χώρων στάθμευσης, την παντελή απουσία υποδομών προσβασιμότητας, την εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων. Γιατί δεν θέλω να δω την πόλη που μεγαλώνουν τα παιδιά μου να χάνει την ταυτότητα και την ανθρωπιά της, ενώ ο Δήμος θα είναι απλός παρατηρητής. Τώρα είναι η στιγμή να να προστατέψουμε τον οικιστικό της χαρακτήρα, να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες και την καθημερινότητά της. Σε αυτή την προσπάθεια αποφάσισα να ενώσω δυνάμεις με μια μεγάλη πλειοψηφία συμπολιτών μου, που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια όνειρα για το Χαλάνδρι».

«Έχουμε το σχέδιο»

Η υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου και η ομάδα της έχουν καταστρώσει ήδη το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα. Έχουν θέσει τις προτεραιότητες και τα στοιχήματα για το Χαλάνδρι του 2029. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποκτήσει ο Δήμος μας ένα συνολικό σχεδιασμό, με ξεκάθαρες προτεραιότητες, συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και χρονοδιαγράμματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και να υλοποιήσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν. Ο δικός μας στόχος, εφόσον εκλεγούμε, είναι να έχουμε ολοκληρώσει και ψηφίσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 ένα 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο για τον Δήμο και επιμέρους σχέδια για την αστική κινητικότητα, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την προσβασιμότητα. Και να ξεκινήσουμε να τα εφαρμόζουμε, οργανωμένα και μεθοδικά, με τις σωστές προδιαγραφές και όχι αποσπασματικά και στην τύχη. Η λογική του “πάμε κι όπου βγει” και των βιαστικών ασφαλτοστρώσεων δύο μήνες πριν τις εκλογές, ανήκει στο χθες».

Κρίστη Αγαπητού: Πώς θα γίνει το Χαλάνδρι μια σύγχρονη πόλη
Πεζοδρόμια, μετακίνηση, χώροι στάθμευσης και περισσότερο πράσινο. «Θέλουμε μια πόλη φιλική στις μετακινήσεις, στην οποία προτεραιότητα θα έχει ο πεζός, μετά τα δημόσια μέσα μεταφοράς και μετά το αυτοκίνητο. Σε αυτή την αρχή προσαρμόζονται σήμερα όλες οι σύγχρονες πόλεις. Γι’ αυτό και θα εφαρμόσουμε ετήσιο πρόγραμμα ανακατασκευής πεζοδρομίων, τα οποία θα είναι πλήρως προσβάσιμα και για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα. Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της δημοτικής και αστικής συγκοινωνίας, με νέες γραμμές και νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Διεκδικούμε επαρκείς χώρους στάθμευσης για τους νέους σταθμούς ΜΕΤΡΟ που θα γίνουν κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας και καταθέτουμε αίτημα για την κατασκευή υπόγειου σταθμού στο κέντρο του Χαλανδρίου. Σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, δωρεάν για τους δημότες και με αντίτιμο για τους επισκέπτες, ενώ σχεδιάζουμε μελέτη για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Θέλουμε, επίσης, μια πόλη πιο πράσινη, όμορφη και ασφαλή. Σχεδιάζουμε τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, ενίσχυση του πρασίνου σε κάθε γειτονιά, καθαρισμό του δημόσιου χώρου από την αισθητική ρύπανση και πρόσθετες δημοτικές δράσεις για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Εφαρμόζουμε, παράλληλα, τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, για να υπερασπιστούμε στην πράξη τον οικιστικό χαρακτήρα κάθε γειτονιάς».

Ψηλά στην ατζέντα της κ. Αγαπητού βρίσκεται η θωράκιση του δήμου Χαλανδρίου έναντι της Κλιματικής Κρίσης. «Ο Δήμος χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, όσο και οι έντονες βροχοπτώσεις θα εμφανίζονται πλέον όλο και συχνότερα. Αυτό δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε, μπορούμε όμως να περιορίσουμε τις επιπτώσεις: επενδύοντας σε πιο ανθεκτικές υποδομές, ενισχύοντας τις δομές πολιτικής προστασίας και τα σχέδια αντίδρασης. Πρέπει, επίσης, να περιορίσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, να αυξήσουμε συστηματικά το ισοζύγιο πρασίνου, να ενισχύσουμε την ανακύκλωση, να εφαρμόσουμε κανόνες κυκλικής οικονομίας, να δώσουμε κίνητρα για πράσινες στέγες και προσόψεις». Άλλωστε, περιγράφει, «η κλιματική αλλαγή είναι η νέα πραγματικότητα. Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ούτε βεβαίως να πανηγυρίζουμε –όπως ο νυν δήμαρχος– που το Χαλάνδρι άντεξε στις πρόσφατες βροχοπτώσεις, όταν ξέρουμε ότι η επόμενη θεομηνία μπορεί να πνίξει την πόλη μας. Χρειάζεται προετοιμασία, γνώση και σχέδιο».

«Ένα πολιτιστικό και πνευματικό αποτύπωμα»

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, η Κρίστη Αγαπητού μοιράζεται μαζί μας το προσωπικό της στοίχημα για το Χαλάνδρι. «Ο Δήμος μας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αθήνας και όχι τυχαία. Έχει μια μεγάλη εμπορική αγορά, πλήθος επιλογών για φαγητό και διασκέδαση, αλλά και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Με το σχέδιό μας θέλουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την εμπειρία των επισκεπτών μας. Προσωπικό μου στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε και ένα πολιτιστικό και πνευματικό αποτύπωμα. Δηλαδή το Χαλάνδρι στη συνείδηση των Αθηναίων να μην είναι μόνο για διασκέδαση ή ψώνια, αλλά και για εκθέσεις, συναυλίες, αθλητισμό, φεστιβάλ, μια πόλη που πάντα κάτι ωραίο γίνεται».

«Για μένα το Χαλάνδρι σημαίνει την παιδική μου ηλικία. Σημαίνει τα παιδιά μου να τρέχουν στη ρεματιά και στην πλατεία. Σημαίνει όμορφες στιγμές με φίλους. Σημαίνει Σαββατιάτικες βόλτες στα μαγαζιά. Σημαίνει βραδιές στο θέατρο Ρεματιάς ή στα όμορφα μαγαζιά της πόλης μας».

*Η Κρίστη Αγαπητού είναι υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου με τον συνδυασμό «Αγαπάμε το Χαλάνδρι»

athensvoice.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Ορέστης Μακρής και η σχέση του με τo Xαλάνδρι

Την προσωπικότητα και την προσφορά του Τάκη Καφετζή στην πολιτική επιστήμη ανέδειξε η εκδήλωση προς τιμή του

Κλειστές οι παιδικές χαρές του Δήμου Χαλανδρίου – Τι συνέβη