xalandrinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρίστη Αγαπητού: «Όραμα μας, το Χαλάνδρι να γίνει μία ανθρώπινη πόλη, ασφαλής και φιλική»

Κοινοποίηση

Η υποψήφια Δήμαρχος Χαλανδρίου μιλά στο JennyGr για την πολιτική, την επόμενη μέρα για την πόλη και το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο
Η Κρίστη Αγαπητού δεν κατοικεί απλώς στο Χαλάνδρι – ζει εκεί. Εκεί μεγάλωσε, εκεί έκανε τη δική της οικογένεια, εκεί ονειρεύεται να ζήσουν τα παιδιά της. Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα, αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει τη θέση της πρώτης γυναίκας Δημάρχου της πόλης, με την ομάδα «Αγαπάμε το Χαλάνδρι».

Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συνέχισε στο Lancaster University στην Αγγλία για το μεταπτυχιακό της στα Πληροφορικά Συστήματα κι επέστρεψε για το διδακτορικό της, το οποίο ολοκλήρωσε με άριστα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση – ως δημοτική σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χαλανδρίου, το 2011, είχε την ευκαιρία να καταθέσει και να υλοποιήσει ιδέες και προτάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη. «Η θητεία μου ως Αντιδημάρχου, συνέπεσε με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η πατρίδα μας. Υπό συνθήκες δραματικής μείωσης των διαθέσιμων πόρων, μπορέσαμε να παραδώσουμε στη Δημοτική Αρχή που μας διαδέχτηκε, πλεόνασμα ύψους 13 εκ. ευρώ. Δεν “έτυχε” αλλά πέτυχε γιατί είχαμε το σχέδιο και τη βούληση να φέρουμε αποτελέσματα, σε συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας», μου είπε.

Παρακάτω, μιλά για το όραμά της για την πόλη της, τους στόχους της για την επόμενη μέρα και εξηγεί πώς αντιμετωπίζει την πιθανότητα να γίνει η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος του Χαλανδρίου.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Παραμένω «ανήσυχη» για τα όσα συμβαίνουν «γύρω μου», από τα νεανικά μου χρόνια. Όσο μεγάλωνα η αίσθηση αυτή έγινε στάση ζωής. Για εμένα η έννοια ενεργός πολίτης έχει ουσιαστικό νόημα. Ζώντας στην πόλη μου, κάνοντας στη συνέχεια οικογένεια κι ερχόμενη αντιμέτωπη στο Χαλάνδρι με αυτό που λέμε διαχείριση της καθημερινότητας, διαπίστωσα ότι εάν δεν εμπλακούμε ενεργά στα κοινά, είναι δύσκολο αυτό που επιθυμούμε για τον τόπο και τα παιδιά μας να γίνει πραγματικότητα. Η συμμετοχή μου, συνεπώς, στην αυτοδιοίκηση προέκυψε από το ενδιαφέρον μου να προσπαθήσω όσα σχέδια παραμένουν επί χάρτου, να βρουν εφαρμογή στην πραγματική, καθημερινή ζωή. Γιατί η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη.

Ποιο είναι το όραμά σας για το Χαλάνδρι;

Στη δημοτική ομάδα «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» έχουμε μια συνολική αντίληψη για το πώς βλέπουμε το «Χαλάνδρι του Μέλλοντος».

Δε μιλάμε για ένα σχέδιο που αφορά μια δημοτική ομάδα, αλλά για ένα όραμα κι ένα πρόγραμμα που απαντά στις αγωνίες της τοπικής μας κοινωνίας. Την ομάδα μας, που απαρτίζεται από άξιους συμπολίτες μας, διαφορετικών ηλικιών, έμπειρους μα και νεότερους αυτοδιοικητικούς, μας ενώνει η αγάπη για την πόλη και η επιθυμία μας να προχωρήσουμε μπροστά. Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα, να βάλουμε προτεραιότητες , να δώσουμε λύσεις. Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που χειροτερεύει, τις θέσεις στάθμευσης που, κυριολεκτικά, δεν υπάρχουν. Για το οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια που πρέπει να συντηρηθούν κατάλληλα και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, που παραμένουν προβληματικοί. Για το δικαίωμά μας να ζούμε σε μια πόλη ασφαλή. Να κυκλοφορούμε με ασφάλεια κι άνεση, με τα παιδιά μας, με τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που μας μεγάλωσαν. Ταυτόχρονα έχουμε χρέος να αναδείξουμε προκλήσεις όπως η ψηφιακή μετάβαση, η προώθηση της ανακύκλωσης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση της παρουσίας του Δήμου στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την άμεση εφαρμογή του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης, τη λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο Μαμόπουλου και την ενίσχυση της Δημοτική Συγκοινωνίας.

Τέλος, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και η στήριξη της ισότιμης πρόσβασης των παιδιών που προέρχονται από ευάλωτες οικογένειες σε αξιόπιστα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, εντάσσονται στον συνολικό μας σχεδιασμό.

Έχετε μεγάλη πιθανότητα να γίνετε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Χαλανδρίου. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την ξεχωριστή πρωτιά;

Οι γυναίκες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικές, όταν μας ανατίθενται θέσεις ευθύνης. Εμένα λοιπόν στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμη και να δώσω λύσεις, εκεί που άλλοι δεν τα κατάφεραν. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο. Σε όλη άλλωστε την αυτοδιοικητική κι επιστημονική διαδρομή μου, αντιμετώπισα κάθε πρόκληση που μου ανατέθηκε όχι ως «έπαθλο» αλλά ως μια αποστολή που έπρεπε να φέρω εις πέρας. Η ανάδειξή μου ως Δημάρχου Χαλανδρίου, εφόσον οι δημότες μας με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, δεν αφορά κανέναν «διαγωνισμό» πρωτιάς όπως τον εννοείτε. Αντίθετα, θα πρόκειται για την ισχυρή εντολή των πολιτών προς το πρόσωπό μου και τον συνδυασμό μας, να δουλέψουμε συστηματικά, με λίγα λόγια και πολλή δουλειά, κάνοντας το πρόγραμμά μας, πράξη.

Ποια θα είναι η πρώτη δράση σας, την επόμενη μέρα των εκλογών;

Έχοντας καταθέσει ήδη από την προεκλογική περίοδο μια συνολική πρόταση διακυβέρνησης για τον Δήμο, βασικό μας μέλημα αποτελεί η εκκίνηση, ο προγραμματισμός και η διαβούλευση με τους πολίτες προκειμένου να το θέσουμε σε εφαρμογή.

Με όραμα μια ανθρώπινη πόλη, ασφαλή και φιλική στους πολίτες της, προτεραιοποιούμε τη μελέτη κατασκευής νέου, σύγχρονου υπόγειου χώρου στάθμευσης και αλλάζουμε – εκσυγχρονίζουμε άμεσα τον οδοφωτισμό του Χαλανδρίου. Με τη διπλή ιδιότητα της Δημάρχου και της μητέρας, πρώτη μου προτεραιότητα θα αφορά στα σχολεία μας και τις οικογένειες των μαθητών μας. Πρώτον γιατί τα περισσότερα θέματα είναι θέματα παιδείας κι επομένως εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε και δεύτερον γιατί οι οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Ο Δήμος αν και δεν έχει τη δύναμη να τα αλλάξει όλα, μπορεί να κάνει τη καθημερινότητα των γονέων περισσότερο εύκολη, και την καθημερινότητα των παιδιών πιο ευχάριστη και πιο ασφαλή.

jenny.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόγραμμα «Καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης στα σχολεία 2024» – Πότε και πώς θα γίνουν οι εγγραφές.

“Χαλάνδρι στο Φως”: «Η τέχνη των ψευδαισθήσεων»

Χρ. Παπακυριακόπουλος: Ο σπουδαίος επιστήμονας που έζησε στην πόλη