xalandrinews.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΧΑΛΑΝΔΡΙ

Μήνυμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας εναντίον των γυναικών

Κοινοποίηση

Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των Γυναικών, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να παλεύουμε καθημερινά ενάντια στον ακήρυχτο πόλεμο που γίνεται στο βωμό της Πατριαρχίας.

Η πιο ακραία μορφή βίας εναντίον των Γυναικών, η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ είναι σε έξαρση στην Ελλάδα. Δεν έχουν πάψει όμως και οι άλλες μορφές βίας, όπως η σεξουαλική παρενόχληση/επίθεση/εκβιασμοί, η σωματική ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση από συζύγους/συντρόφους, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων λόγω φύλου (απολύσεις λόγω μητρότητας, μειωμένες αμοιβές) οι αναγκαστικές εγκυμοσύνες ή εκτρώσεις, η πλημμελής εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και η ατιμωρησία των ενόχων.

Στην Ελλάδα υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει και επικυρώσει, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018).

Υπάρχουν όμως και οι 71 συστάσεις της επιτροπής GREVIO (αρμόδια για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης), από τις οποίες το 25,3% είναι κατεπείγουσες και το 47,9% των συστάσεων είναι επείγουσες.

Ωστόσο η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να ενεργεί αντίθετα με τις προβλέψεις της Σύμβασης, κάποιες απ’ αυτές δεν εφαρμόζονται καθόλου ή εφαρμόζονται ελλιπώς. Το κυριότερο είναι ότι αρνείται να λάβει προληπτικά μέτρα, ενώ προβάλλει ως επιτυχία την εφαρμογή του panic button και τη λειτουργία των γραφείων με εξειδικευμένους αστυνομικούς.

Την ανικανότητα της πολιτείας επιβεβαιώνουν τα περιστατικά  κατά τα οποία γυναίκες σκοτώθηκαν, αφού είχαν ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία και μάλιστα μία έξω από αστυνομικό τμήμα.

40 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αντιμετώπισε το αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου από την αρχή του χρόνου έως σήμερα. Τα 36 είχαν θύματα γυναίκες και τα 4 άντρες. 15 γυναίκες και ένας άντρας ζήτησαν και έλαβαν το panic button ενώ οι υπόλοιπες/οι ενημερώθηκαν, αλλά δεν το παρέλαβαν.

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ, ΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Άμεση νομική ένταξη του όρου Γυναικοκτονία στο ποινικό σύστημα για την αναγνώριση της έμφυλης διάστασης του εγκλήματος
  • Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και άμεση συμμόρφωση της Πολιτείας με τις συστάσεις της επιτροπής GREVIO
  • Επαναλειτουργία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με τον χαρακτήρα και τα καθήκοντα που είχε πριν την απαξίωσή της.
  • Ανάπτυξη των Δομών βοήθειας σε όλη την επικράτεια (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Γραμμή SOS)
  • Εφαρμογή του θεσμού Κοινωνικής Κατοικίας για τη στέγαση γυναικών που θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους
  • 24ωρη λειτουργία ιατροδικαστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα
  • Συστηματική καταγραφή των εγκλημάτων έμφυλης βίας και συμβάντων ενδοοικογενειακής βίας
  • Ένταξη στο σύστημα εκπαίδευσης των μαθημάτων: ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεξουαλικής αγωγής
  • Κανόνες δεοντολογίας στα ΜΜΕ
  • Επιμόρφωση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στο σύστημα διαχείρισης της έμφυλης βίας (αστυνομικοί, δικαστικοί, ιατροί, νοσηλευτές κ.α.)
  • Μηδενική ανοχή από άντρες και γυναίκες σε όλες τις μορφές βίας. Η ανοχή είναι συνενοχή.

Η βία μας αφορά όλες και όλους

ΜΗ ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΑ!

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ

Γενική Γραμματεία Ισότητας Επικοινωνία 15900

και με e-mail στο: sos15900@isotita.gr

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Χαλανδρίου 210 6899916

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης 197

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βιας 210 9225491

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης 210 9700814

Διοτίμα 2103244380

Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας 210 3626460

Ελληνική Αστυνομία (δέχεται και sms) 100

Χαμόγελο του Παιδιού 1056

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107

Γραμμή βοήθειας για παιδιά, Συνήγορος του Παιδιού 8001132000

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ώρα 17.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ISIS: Απειλεί τον Πούτιν με «σφαγή»

Το επίκαιρο μήνυμα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής στον Συνοικισμό Χαλανδρίου

“Χαλάνδρι στο Φως”: «Η τέχνη των ψευδαισθήσεων»