Στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου Retaste
H Μoνάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών & Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου διοργανώνει την ημερίδα «Πρόληψη και μείωση τροφικών αποβλήτων», στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου Retaste στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης παραγωγής, διαχείρισης και αναδιανομής τροφικών πόρων στον Δήμο, που γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 – FOODRUS*, ενώ θα αναδειχθούν και τα αποτελέσματα εφαρμογής καλών πρακτικών που προτείνουν οι εταίροι του προγράμματος.
Το συνέδριο Retaste 2023 (Rethink food resources, losses and waste) εξετάζει την κυκλική διαχείριση των τροφίμων, από το στάδιο της παραγωγής έως την κατανάλωση. Η θεματολογία εκτείνεται από τις καινοτόμες αγροτικές τεχνολογίες έως την ενεργειακή αξιοποίηση των τροφικών αποβλήτων. Το συνέδριο έχει υβριδική μορφή.
Η ημερίδα του Δήμου Χαλανδρίου θα διεξαχθεί από τις 9:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ., στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, στα ελληνικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και μπορεί να είναι δια ζώσης ή απομακρυσμένα.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν μήνυμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απομακρυσμένη ή δια ζώσης συμμετοχή, στο foodsave@halandri.gr, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό τους, το email τους και, προαιρετικά, την ιδιότητα τους.
* An innovative collaborative circular food system to reduce food waste and losses in the agri-food chain
Πρόγραμμα ημερίδας Δ. Χαλανδρίου στο RETASTE
9:00-9:30 Προσέλευση – εγγραφή
9.30-9:45 Χαιρετισμός Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου
9:45- 10:15 Το πρόγραμμα Horizon 2020 FoodRUs, «An Innovative Collaborative Circular Food System To Reduce Food Waste And Losses In The Agri-Food Chain»
Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης στον Δ. Χαλανδρίου, Καθηγητής Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
10:15-11:00 Αποτροπή Απωλειών Τροφών στον Δήμο Χαλανδρίου
11:00-11:20 Διάλειμμα για καφέ
11:20- 11:40 Αικατερίνη Λαζαρίδη, Καθηγήτρια Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Προσδιορισμός της ποσότητας των αποβλήτων τροφίμων στην Ελλάδα και ανάπτυξη
δράσεων πρόληψης στο πλαίσιο των έργων LIFE IP CEI Greece και H2020 LOWINFOOD»
11:40-12:00 Θρασύβουλος Μανιός, Καθηγητής Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
«Επιτόπια Παραγωγή Ζωοτροφών από Μη Εμπορεύσιμα Λαχανικά και Αλευρώδη
Προϊόντα Υπεραγορών»
12:00-12:20 Δημήτριος-Φραγκίσκος Λέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο
Αιγαίου.
«Χαρτογράφηση αποβλήτων τροφίμων στον ξενοδοχειακό τομέα και εφαρμογές
κυκλικών λύσεων διαχείρισης»
12: 20-13:20 Καλές πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης τροφίμων
- Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Χαλανδρίου
- Μπορούμε: μια ολιστική προσέγγιση στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα
- Τράπεζες Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης τροφίμων
- FoodBag App: η λύση για την σπατάλη φαγητού στην Ελλάδα
13:20-13:40 Συζήτηση
13:40-14:40 Ελαφρύ γεύμα