Ήταν 10 Ιουνίου του 2015, όταν ο Δήμος των βορείων προαστίων προχωρούσε σε αδελφοποίηση με την ιστορική πόλη της Παλαιστίνης
Σε μια συμβολική κίνηση, ο Δήμος Χαλανδρίου, υψώνει κάθε χρόνο, ως «ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό» τη σημαία της Παλαιστίνης στο Δημαρχείο της πόλης, τιμώντας την 15η Μαΐου 1948. Την ημέρα εκείνη ο δοκιμαζόμενος λαός της περιοχής στη Μέση Ανατολή θυμάται την οδυνηρή επέτειο της «Παλαιστινιακής Εξόδου» (Νάγκμπα), που είχε ως αποτέλεσμα 15.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 950.000 να εκπατριστούν βίαια και 481 πόλεις και χωριά της Παλαιστίνης να καταστραφούν ολοσχερώς. Η 15η Μαΐου επελέγη ως ημέρα μνήμης από τον ιστορικό ηγέτη του παλαιστινιακού λαού Γιασέρ Αραφάτ, το 1988.
Στο θέμα είχε αναφερθεί, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δήμαρχος της πόλης των βορείων προαστίων, Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας χαρακτηριστικά εκείνη τη μέρα: «Nakba στα αραβικά σημαίνει καταστροφή. Η 15η Μαΐου του 1948 σημαδεύτηκε από 15.000 δολοφονίες,700.000 εξόριστους,481 κατεστραμμένα χωριά και έναν λαό που έχασε την πατρίδα του. Σε ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον ξεχασμένο από όλους,λαό της Παλαιστίνης η σημαία του κυμάτισε στο δημαρχείο Χαλανδρίου. Τον Νοέμβριο του 2014,είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον μαρτυρικό τόπο στα κατεχόμενα εδάφη στην Ραμάλα,την Χεβρώνα,την Βηθλεέμ ώς καλεσμένοι της Παλαιστινιακής αρχής και να γευθούμε λίγη από την ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό των Παλαιστινίων στον Ελληνικό λαό. Εκεί γνωρίσαμε και τον δήμαρχο της Ναμπλούς με την οποία αδελφοποιήθηκε το Χαλάνδρι λίγους μήνες αργότερα. Τα χρόνια πέρασαν,τα σύρματα επεκτείνονται και το αίμα των παιδιών της συνεχίζει να ποτίζει την γη της Παλαιστίνης.
Ωστόσο, όπως γράφει κάπου ο μεγάλος ποιητής Μαχμούντ Νταρουίς: «Αυτή η πολιορκία θα κρατήσει / ώσπου να τους διδάξουμε να γράφουν / όμορφη ποίηση: την ποίησή μας».
Το ιστορικό «νήμα»
Η διοίκηση του Δήμου υπενθυμίζει πως στις 10 Ιουνίου του 2015 ο Δήμος προχώρησε στην αδελφοποίηση με το Δήμο της Ναμπλούς, της ιστορικής αυτής πόλης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από την τιμητική πρόταση του Ghassan W. Shakaa, επικεφαλής της δημοτικής Αρχής της περιοχής και προέδρου της Ένωσης Δημάρχων της Παλαιστίνης προς τον Σίμο Ρούσσο και έπειτα από την ομόφωνη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου.
Την τότε τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης του Παλαιστινιακού κράτους στην Ελλάδα Μarwan Toubassi, o υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της πρεσβείας Jarrar Mohanad, o δήμαρχος της Ναμπλούς Gwassan W. Shakaa, o αντιδήμαρχος της παλαιστινιακής πόλης, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δήμου Χαλανδρίου, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και δημότες.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δόθηκε πριν από μερικούς μήνες να αποκτήσει προσωπική άποψη και γνώση για τις συνθήκες ζωής στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Μίλησε, «την αυτοθυσία ενός λαού που πασχίζει σε αντίξοες συνθήκες και υπό πρωτοφανή καταστολή να κρατήσει την αξιοπρέπειά του, και ταυτόχρονα για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων από τους βομβαρδισμούς πόλεων, τις κατακτήσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού ακόμη και σε συνθήκες κατοχής». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αδελφοποίηση με την ιστορική πόλη Nαμπλούς θα συμβάλλει στη γνωριμία, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη των πολιτών των δύο πόλεων, στοιχεία απαραίτητα για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών σε αυτή τη δύσκολη γειτονιά του κόσμου.
Περιοχή γεμάτη από «πληγές»
Ο Ghassan W. Shakaa, από τον Οκτώβριο 2012 έως το καλοκαίρι του 2015 ήταν ο δήμαρχος της Ναμπλούς, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Όχθης. Είναι ανιψιός του Bassam Shaka, πρώην δημάρχου της Παλαιστίνης. Ο Shakka διορίστηκε στην θέση του από τον Γιασέρ Αραφάτ. Ο αδελφός του δολοφονήθηκε από «αγνώστους», ενώ ο ίδιος δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με την οποία ζήτησε από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή να αποκαταστήσει την τάξη στην πολιτικά διαιρεμένη πόλη του. Είναι δικηγόρος και γνωστός για την πολιτική του δράση και το κοινωνικό του έργο.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το 1996,μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Γάζας από το 2005.
Η πόλη Nablus βρίσκεται στην βορειοδυτική όχθη, 63 χλμ. βόρεια της Ιερουσαλήμ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Παλαιστίνης, με πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους. Θεωρείται αναπτυσσόμενο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, ενώ φημίζεται διεθνώς για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου αλλά και για το πλήθος των αρχαιολογικών και ιστορικών της μνημείων. Ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη της Ναμπλούς βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα που εκτείνονται από τον 1ο έως τον 15ο αιώνα μ. Χ. Μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Ναμπλούς είναι το Πηγάδι του Ιακώβ δίπλα στο χωριό Balata, το οποίο φιλοξενείται στις μέρες μας από ελληνικό μοναστήρι που παραμένει πάντα ανοιχτό για το κοινό.
Oι δύο λαοί της Μεσογείου συνδέονται στενά ήδη από την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να παρατηρούνται ομοιότητες στις λαϊκές παραδόσεις, στη μουσική και στους τοπικούς τους χορούς. Η αδελφοποίηση είχε ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη στενής συνεργασίας τόσο σε θέματα οικονομίας, επιστήμης , τεχνολογίας εκπαίδευσης, πολιτισμού όσο και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως των δημοτικών τους ιατρείων. Ο δήμαρχος της Ναμπλούς, με αφορμή την έναρξης της αδελφοποίησης τότ, ευχαρίστησε τον Σίμο Ρούσσο και μίλησε για «τη βία που ασκούν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και για τον αγώνα των δημοτών της πόλης του για ανάπτυξη και δημιουργία σε όλους τους τομείς». Επίσης αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη συνεργασία με αρκετούς δήμους του Ισραήλ.
amarysia.gr