xalandrinews.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΧΑΛΑΝΔΡΙ

Ψευδείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί του κ. Ρώμα για τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο

Κοινοποίηση

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» του κ. Χάρη Ρώμα η οποία βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών αναφορικά με την ένταση που επικράτησε στον καταυλισμό των Ρομά, την Πέμπτη 30 Μαΐου, αλλά και όσα έχουν γίνει από τη σημερινή διοίκηση για την κατάργηση του καταυλισμού, ο Δήμος Χαλανδρίου σημειώνει τα παρακάτω:

Την Πέμπτη 30 Μαΐου κλιμάκιο του Δήμου με τον αντιδήμαρχο και τις διαμεσολαβήτριες των 680 ευρώ, τις οποίες χυδαία διαβάλλει ο κ. Ρώμας στην ανακοίνωσή του, παρενέβησαν στον καταυλισμό των Ρομά, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, για να βοηθήσουν την ελληνική αστυνομία να σταματήσει η μουσική σε ώρες κοινής ησυχίας. Η όχληση ήταν απαράδεκτη και προκλητική, ιδιαίτερα σε μέρα προετοιμασίας των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Παρόλο που η τήρηση των ωραρίων κοινής ησυχίας  είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της αστυνομίας και όχι του Δήμου, όλος ο μηχανισμός του Δήμου συνέδραμε την προσπάθεια.

Το περιστατικό απέδειξε περίτρανα αυτό που λέγαμε χρόνια, ότι η αστυνομία, όταν θέλει, μπορεί να μπαίνει στον καταυλισμό και να κάνει και συλλήψεις, όπως έγινε την Πέμπτη 30 Μαΐου αλλά και την Δευτέρα 3 Ιουνίου, οπότε κατασχέθηκαν και μηχανήματα. Αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας, άλλωστε, είναι να διασφαλίζει τη νομιμότητα και την ειρήνη στη γειτονιά.

Στην ανακοίνωσή του για το θέμα, ο κ. Ρώμας καταφεύγει για μια ακόμη φορά σε αισχρά ψέματα, συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις. Τον ενημερώνουμε ότι η τακτική του αυτή κρίθηκε από τους πολίτες, πριν από λίγους μήνες. Ας συνηθίσει στην ιδέα. Του επιστρέφουμε δε τα περί «υποκριτικού» ενδιαφέροντος για την επίλυση του θέματος του καταυλισμού, παραθέτοντας έργα και όχι λόγια:

Δεκάδες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο

Η σημερινή διοίκηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για την κατάργηση του καταυλισμού, με κοινωνική ένταξη και δικαιοσύνη για όλους. Από το 2020 χρηματοδότησε και εκτέλεσε σχέδιο κατάργησης του καταυλισμού, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα 122 άτομα να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο, με κατεδάφιση των καταλυμάτων τους, και να καταργηθεί ο καταυλισμός των Ρομά στο Πάτημα, μετά την απομάκρυνση 45 ατόμων.

Τι αφορούσε το πρόγραμμα; Επιδότηση ενοικίου για μετεγκατάσταση των Ρομά στον αστικό ιστό, βάσει της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά, αλλά και εφάπαξ καταβολή για εθελούσια συναινετική απομάκρυνση με κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους. Και παρότι η Περιφέρεια Αττικής το αποδέχτηκε και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Πατούλης υπέγραψε, το Δεκέμβριο του 2019, το «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», ούτε ένα ευρώ δεν εκταμιεύτηκε ποτέ για την υλοποίηση του.

Φρόντισαν γι’ αυτό, όπως συνάγεται, κάποιοι που νόμιζαν ότι κόβοντας τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου θα πλήξουν τον δήμαρχο στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη και με τις καθυστερήσεις των πληρωμών για την ανέγερση του δημαρχείου, με τη μη υπογραφή των συμβάσεων για την αποπεράτωση του κτηρίου Νόμπελ και των έργων στο Πάτημα. Τους θαύμασε άλλωστε το πανελλήνιο να τα λένε ξεδιάντροπα εκβιάζοντας όλο το Χαλάνδρι, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Παρών και ο κ. Ρώμας που καταχειροκροτούσε ενθουσιασμένος με τον ωμό εκβιασμό των πολιτών του Χαλανδρίου από τον κομματάρχη υπουργό.

Έτσι, το σχέδιο για την κατάργηση του καταυλισμού, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και αντί το κράτος να φέρει αυτό που υποσχόταν, κατάργησε και αυτό που υλοποιούσε ο Δήμος Χαλανδρίου με επιτυχία και με χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης

Παράλληλα, ο Δήμος Χαλανδρίου φρόντισε με σκληρή και επίπονη προσπάθεια να προχωρήσει, μετά από 60 χρόνια η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής όπου βρίσκεται ο καταυλισμός στο Νομισματοκοπείο, της περιοχής «Πεύκο Πολίτη». Η διαδικασία βρίσκεται τώρα στη εκπόνηση της πράξης εφαρμογής.

Με άλλα λόγια, ο Δήμος Χαλανδρίου εκτέλεσε πλήρως τις υποχρεώσεις του προς τους Ρομά και τους περιοίκους. Τώρα ας αναλάβουν η Περιφέρεια και το ελληνικό κράτος τις ευθύνες τους, δεδομένου ότι θα είναι πλέον υπόλογοι, και με αποζημιώσεις, απέναντι σε δεκάδες ιδιοκτήτες, πάνω στις περιουσίες των οποίων έχουν στηθεί τα παραπήγματα του καταυλισμού.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ρομά που τους δόθηκε η δυνατότητα να φύγουν και δεν έφυγαν, επειδή πίστεψαν τον κ. Ρώμα και την παρέα του ότι θα τους μοίραζε εκατομμύρια αν ακυρωνόταν το πρόγραμμα του Δήμου.

«Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας»

Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει για την επίλυση του θέματος του καταυλισμού, με τρόπο δίκαιο για τους Ρομά και τους περιοίκους. Πλέον, απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Περιφέρειας, την υιοθέτηση τη ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του Χαλανδρίου για τη διάλυση του καταυλισμού, τη διασφάλιση της τάξης και της κοινωνικής ηρεμίας με απόλυτη ευθύνη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Απαιτούμε, τέλος, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την κατεδάφιση των παράνομων παραπηγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Τζο Κόι οικοδεσπότης της τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών το 2024

Ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα ανάπλασης στο κέντρο του Χαλανδρίου – Αλλαγή εικόνας μετά από δεκαετίες

Eurostat: Στο 0,1% η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο